Ouders hebben een essentiële rol in de hulpverleningstrajecten van jeugdigen. Ook als er sprake is van dwang of situaties waarbij ouders te maken hebben met een OTS. Ouders betrekken bij de jeugdhulp is belangrijk voor de ontwikkeling van jeugdigen, het versterken van het gezin en het bevorderen van terugkeer naar huis. In de praktijk is het soms een uitdaging om ouders te betrekken bij de jeugdhulp. Vooral binnen de verblijfszorg.
In de publicatie Vrijheidsbeperkende maatregelen in open residentiële jeugdhulp (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, 2022) wordt aandacht besteed aan vrijheidsbeperkende maatregelen die zonder wettelijke basis uitgevoerd worden. Er zijn strikte eisen aan de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen. In onze e-learningmodule ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ en de incompany training, gaan wij uitgebreid in op dit onderwerp. Jeugdprofessionals krijgen tools waar ze in de praktijk mee aan de slag kunnen. Daarnaast gaan we in op verschillende dilemma’s. De meest recente publicatie Zorgen over jongeren met een complexe hulpvraag buiten de gesloten jeugdhulp’ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, 2024), gaat in op de zorgen die er zijn rondom de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen zonder juridische basis.
Het is belangrijk dat jeugdprofessionals weten wat er wel en niet mag, wat het verschil is tussen regels, grenzen, opvoeden en pedagogisch (vrijheidsbeperkende) maatregelen. Met name kennis over pedagogische vrijheidsbeperking is van belang. Als dit de ontwikkeling van jeugdigen bevordert, het een onderdeel is van het hulpverleningsplan en alle betrokkenen akkoord zijn, kan dit tijdelijk ingezet worden. Vrijheidsbeperkende maatregelen zoals onder andere isolatie en fixatie mag nooit onderdeel zijn van het plan van de jeugdige.
Lees ook ons ervaringsverhaal over vrijheidsbeperking in de jeugdhulp.
0 reacties op "Actueel - zorgen vrijheidsbeperking IGJ"