Artikel – medicatie in de jeugdhulp

Cynthia Zweeris
  | 
17/03/2025

Wanneer ik bij organisaties in de jeugdhulp kom voor consultancy, bijvoorbeeld om te ondersteunen bij het inrichten van het kwaliteitssysteem of om trainingen te geven, merk ik vaak op dat door jeugdprofessionals wordt benoemd dat ze geen scholing nodig hebben, omdat er geen sprake is van medicatie of de jeugdige de medicatie in eigen beheer heeft. Toch hebben jeugdhulpinstanties een rol in het medicatieproces en is daarvoor ook passende scholing nodig. 

Zo is het binnen het medicatieproces van belang dat je bij de intake voor verblijfszorg op de hoogte wordt gesteld van eventuele medicatie of zelfzorgmedicatie en dat je nagaat in welke mate de jeugdige dit in eigen beheer kan houden. In de ambulante jeugdhulp heb je vooral een signalerende rol. Bijvoorbeeld door na te gaan welke medicatie een jeugdige heeft en of de medicatie op de juiste manier, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid wordt ingenomen. 

Jeugdigen hebben soms ook methylfenidaat en dit valt onder de Opiumwetgeving. Dan is het vaak nodig om dit in beheer te nemen, om te voorkomen dat het verhandeld wordt of door collega’s wordt meegenomen. 

Het is dus van belang om het medicatieproces goed weg te zetten in procedures en protocollen en daarnaast dat je als jeugdprofessional ook de juiste training volgt. Met name gericht op basiskennis en medicatieveiligheid. Soms heb je specifieke trainingen nodig. Bijvoorbeeld als een jeugdige medicatie krijgt voor een chronische ziekte. Je hebt dan kennis nodig over de aandoening zelf en bijvoorbeeld de toedieningsvorm. 

Een belangrijk uitgangspunt is de richtlijn ‘Veilige principes in de medicatieketen’, omdat dit de basis vormt voor de praktische oplossingen, e-learningmodules en consultancytrajecten die wij aanbieden. Zo hebben we het protocol medicatieproces, de e-learningmodule en training ‘medicatie in de jeugdhulp’ en diverse dossierdocumenten zoals de ‘analyse voor eigen beheer van medicatie’ en het formulier ‘voorraadbeheer medicatie’, etc. Deze documenten zijn los te bestellen of in een toolkit met alle documenten.

Artikel uit de categorie:
Thema medicatie in de jeughulp

0 reacties op "Artikel - medicatie in de jeugdhulp"

Laat een bericht na

top
© 2025 - Powered by CareSkillz
0