Door het stellen van SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) kan de voortgang van de hulp duidelijk worden gevolgd en bijgestuurd, wat bijdraagt aan het succes van de hulpverlening. In deze module leer je hoe je effectieve doelen schrijft die zowel de behoeften van de ejugdige en het gezin als de mogelijkheden van de jeugdhulporganisatie reflecteren. We behandelen hoe je doelen opstelt die realistisch zijn en tegelijkertijd voldoende uitdaging bieden om positieve verandering te realiseren. Ook leer je hoe je doelen op een begrijpelijke en voor alle betrokkenen toetsbare manier formuleert. Het doel van deze module is om je de kennis en vaardigheden te bieden om doelen helder, meetbaar en haalbaar op te stellen, zodat jij als hulpverlener de voortgang van het hulpverleningsproces effectief kunt monitoren en ondersteunen.
ALGEMENE INFORMATIE
- Soort: e-learningmodule
- Voor wie: jeugdprofessionals, gedragswetenschappers
- Tijdsduur: 1 uur, 30 minuten toets
- Totale prijs: € 20,- excl. BTW per deelnemer
- Staffelkorting: voor meerdere deelnemers kunt u een offerte op maat aanvragen
- Accreditatiepunten beroepsorganisaties: SKJ in aanvraag
- Certificaat: ja
LEERDOELEN
Kennis
- Wat het belang is van goed geformuleerde doelen in het hulpverleningsplan en hoe doelen bijdragen aan de effectiviteit van de jeugdhulpverlening.
- De SMART-methode (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) en waarom deze methode effectief is voor het stellen van doelen in de jeugdhulp.
- De rol van ouders, de jeugdige en andere betrokkenen bij het formuleren van doelen en hoe je hen kunt betrekken in dit proces.
- De belangrijkste kenmerken van goede hulpverleningsdoelen, zoals duidelijkheid, haalbaarheid en de relatie met de behoeften van de jeugdige en het gezin.
- De ethische en juridische overwegingen bij het opstellen van doelen, zoals privacy, autonomie van de jeugdige en het belang van transparantie.
Vaardigheden
- SMART-doelen te formuleren die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn, en die de behoeften en wensen van de jeugdige en het gezin reflecteren.
- Doelen op te stellen die haalbaar zijn binnen de gestelde termijn, rekening houdend met de beschikbare middelen en de context van de jeugdige en het gezin.
- De betrokkenen effectief te betrekken bij het formuleren van doelen, zodat er een gedeeld begrip is van de te behalen resultaten en er draagvlak ontstaat voor het hulpverleningsplan.
- Doelen te evalueren en bij te stellen wanneer nodig, door systematisch de voortgang te monitoren en de doelen bij te sturen in samenwerking met het gezin en andere betrokkenen.
- Schriftelijke doelen op te stellen die duidelijk en begrijpelijk zijn voor zowel e jeugdige, de ouders als andere betrokken professionals, en die de basis vormen voor de voortgangsrapportages en evaluaties.
Attitude
- De professionele beroepshouding: toepassen van kennis en de professionele houding, zodat er kwalitatief hoge en veilige hulpverlening geboden wordt.
- De pedagogische grondhouding: toepassen van de pedagogische grondhouding ter ondersteuning van jeugdigen om zich optimaal te ontwikkelen.
Over de instructeur

CareSkillz
CareSkillz heeft met zijn medewerkers jarenlange ervaring in de uitvoering van de hulpverlening en op het gebied van wettelijke kaders en kwaliteitseisen. Wij willen een bijdrage leveren aan de kwaliteit en veiligheid van de jeugdhulp.